Dzisiaj jest: Wtorek, 24.10.2017 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Zielone risotto


06.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 30 dag  mieszanki zielonych warzyw: szparagów, fasolki szparagowej oraz groszku
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 30 dag  ryżu
  • 100 ml  wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki  masła
  • 5 dag  drobno startego parmezanu
  • 1 pęczek  szczypiorku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie zielone warzywa oczyść i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź. Wywaru z gotowania nie wylewaj.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Następnie zeszklij je na oleju w garnku. Wsyp ryż i podsmaż. Wlej wino. Gdy wyparuje, stopniowo wlewaj gorący bulion warzywny, cały czas mieszając.
  3. Kolejne porcje dolewaj w momencie, gdy poprzednia odparowała lub została wchłonięta. Czynność powtarzaj do chwili, aż ryż będzie miękki.
  4. Ugotowany ryż połącz z warzywami, a następnie z masłem i parmezanem. Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE