Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zielone risotto


06.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 30 dag  mieszanki zielonych warzyw: szparagów, fasolki szparagowej oraz groszku
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 30 dag  ryżu
  • 100 ml  wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki  masła
  • 5 dag  drobno startego parmezanu
  • 1 pęczek  szczypiorku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie zielone warzywa oczyść i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź. Wywaru z gotowania nie wylewaj.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Następnie zeszklij je na oleju w garnku. Wsyp ryż i podsmaż. Wlej wino. Gdy wyparuje, stopniowo wlewaj gorący bulion warzywny, cały czas mieszając.
  3. Kolejne porcje dolewaj w momencie, gdy poprzednia odparowała lub została wchłonięta. Czynność powtarzaj do chwili, aż ryż będzie miękki.
  4. Ugotowany ryż połącz z warzywami, a następnie z masłem i parmezanem. Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE