Dzisiaj jest: Wtorek, 19.06.2018 Imieniny: Gerwazego i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800

Zielone risotto


06.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 30 dag  mieszanki zielonych warzyw: szparagów, fasolki szparagowej oraz groszku
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 30 dag  ryżu
  • 100 ml  wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki  masła
  • 5 dag  drobno startego parmezanu
  • 1 pęczek  szczypiorku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie zielone warzywa oczyść i w razie potrzeby pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź. Wywaru z gotowania nie wylewaj.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Następnie zeszklij je na oleju w garnku. Wsyp ryż i podsmaż. Wlej wino. Gdy wyparuje, stopniowo wlewaj gorący bulion warzywny, cały czas mieszając.
  3. Kolejne porcje dolewaj w momencie, gdy poprzednia odparowała lub została wchłonięta. Czynność powtarzaj do chwili, aż ryż będzie miękki.
  4. Ugotowany ryż połącz z warzywami, a następnie z masłem i parmezanem. Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE