Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ziemniaczane knedliki z grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ziemniaczane knedliki z grzybami to przepis na pyszne danie wegetariańskie. Kluseczki można przed podaniem posypać skwarkami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  ziemniaki
  • 200 g  mąka
  • 1 łyżka  semolina
  • 2 sztuki  jajka
  • 2 łyżki  smalec
  • 1 sztuka  dymka ze szczypiorkiem
  • sól
    do smaku
    Farsz:
  • 400 g  grzyby
  • 1 sztuka  cebula
  • 50 g  masło
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 gałązka  tymianek
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Następnie ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj z mąką, semoliną, jajkami oraz szczyptą soli. Wyrób jednolite ciasto.
  2. Grzyby oczyść, pokrój na małe kawałki. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj pokrojone grzyby, przykryj i duś do miękkości. Mieszankę grzybową dopraw do smaku solą, pieprzem i drobno posiekanym tymiankiem. Zagęść wszystko bułką tartą.
  3. Ciasto rozwałkuj na cienki płat i pokrój na kwadraty. Na środek każdego z nich wyłóż porcję grzybowego farszu. Uformuj kuleczki i wrzucaj je na osolony wrzątek. Gotuj przez 15 minut. Gotowe knedliki rozłóż na talerze i posyp posiekaną dymką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pierogi i kluski


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE