Dzisiaj jest: Czwartek, 21.11.2019 Imieniny: Janusza i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ziemniaczane sakiewki z morelami


14.04.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ziemniaczane sakiewki z morelami zyskają ciekawszego smaku i aromatu, jeśli do nadzienia doda się szczyptę imbiru.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 250 g  ziemniaki
    ugotowane w mundurkach
  • 250 g  mąka
    +do oprószenia stolnicy
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 120 g  cukier puder
  • 2 sztuki  jajka
  • 2 łyżki  mleko
  • 100 g  masło
    Farsz:
  • 100 g  morele
    suszone
  • 500 g  twaróg
    półtłusty
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 150 g  cukier puder
  • 2 łyżki  budyń waniliowy
    w proszku
  • 1 łyżka  rum

Sposób przyrządzania:

  1. Morele sparz i drobno posiekaj. W misce zmiksuj twaróg, żółtka, cukier wanilinowy, cukier puder i budyń w proszku. Następnie wymieszaj z rumem i posiekanymi morelami.
  2. Ostudzone ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaj 250 g mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, jajko, mleko i pokrojone na kawałki miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto.
  3. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i sklej brzegi ciasta formując pierogi.
  4. Tak przygotowane sakiewki posmaruj rozkłóconym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp sakiewki cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE