Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kompot truskawkowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 1.5 kg  truskawek
  • 1 l  wody
  • 400 g  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy około 5 minut od zagotowania, a następnie odstawiamy na 2 godz pod przykryciem (w tym samym ciepłym garnku), żeby nabrał aromatu.
  2. Jeśli chcemy zrobić kompot w słoiku to truskawki układamy we wcześniej wyparzonych słoikach 0,5 litrowych (prawie do pełna - zostawiamy od góry 2-3 cm wolnej powierzchni). Z wody i cukru gotujemy syrop, którym kolejno zalewamy truskawki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 6


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE