Dzisiaj jest: Poniedziałek, 06.04.2020 Imieniny: Celestyna i Wilhelma



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Lemoniada truskawkowa


15.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1/2 kg  truskawek (mogą być mrożone)
  • 550 g  cukru
  • 400 ml  wody
  • 6 sztuk cytryn
  • 2 sztuki gałązki mięty
  • 1 sztuka butelka wody gazowanej

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotuj w rondlu 400 ml wody z 350 g cukru. Wrzuć pokrojone w plastry truskawki (jeśli mrożone to lekko rozmrożone tak, aby można było je pokroić), zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Po czym przelej przez sito, aby oddzielić truskawki od syropu.
  2. Sok z pięciu cytryn gotuj z 200 g cukru do uzyskania syropu. Do szklanek włóż lód, liście mięty, plastry świeżej truskawki i cytryny, dodaj 100 ml soku truskawkowego, 50 ml syropu cytrynowego i dopełnij wodą gazowaną. Wymieszaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

m.wochniak

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE