Dzisiaj jest: Czwartek, 21.09.2017 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Lemoniada z dodatkiem bazylii i miodu


04.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Na syrop bazyliowo-cytrynowy
  • 2 szklanki  wody
  • 2 szklanki  świeżych liści bazylii
  • 3/4 szklanki  prawdziwego miodu. Można użyć dowolnego, ulubionego rodzaju, ale należy pamiętać, że im miód będzie ciemniejszy, tym i lemoniada będzie miała ciemniejszy odcień
  • 2 łyżki  stołowe wskórki otartej z pomarańczy (tzw. zest)
    Na lemoniadę
  • 2 szklanki  syropu bazyliowo-cytrynowego (może być więcej, w zależności od upodobań)
  • 3/4 sztuki - 1 szklanka soku świeżo wyciśniętego z cytryny (im więcej soku, tym lemoniada będzie kwaśniejsza i bardziej cytrynowa)
  • 5 szklanek  czystej wody
  • 1 szczypta  morskiej soli
  • 1 kostka  lodu
  • listki świeżej bazylii i plasterki cytryny do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Najpierw należy przygotować syrop. Wodę i miód wymieszaj ze sobą w dzbanku, lub misie
  2. Gdy miód rozpuści się w wodzie dodaj skórkę pomarańcową i bazylię. Lekko ugnieć listki łyżką, bądź widelcem, aby smaki się mogły wydobyć. Delikatnie zamieszaj
  3. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na dwie godziny
  4. Po wyjęciu z lodówki otzrymaną masę przepuść przez sito. Da to około 2 szklanek syropu
  5. Aby uzyskać lemoniadę należy do przygotowanego syropu dodać wodę, oraz sok cytrynowy. Karafke, bądź dzanek uzupełnić lodem, oraz przyozdobić bazylią i cytryną. Jest do doskonałe orzeźwienie na imprezy organizowane w środku lata
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Leela

Posty : 0

Przepisy: 6


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE