Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Orzeźwiający napój agrestowy


13.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 40 dag  dojrzałego, ale dość twardego agrestu
  • 2 sztuki średniej wielkości kwaskowate jabłka
  • kieliszek syropu miętowego
  • cytryna
  • cukier do smaku
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Agrest przebrać, dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie, oberwać szypułki i ogonki.
  2. Jabłka starannie umyć, nie obierać ze skórki, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne.
  3. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
  4. W garnku zagotować litr wody, na wrzątek wrzucić owoce, zagotować, zestawić z ognia, wrzucić skórkę z cytryny, pozostawić na 30 min. pod przykryciem.
  5. Napój wymieszać z syropem miętowym, ewentualnie dosłodzić do smaku, ostudzić.
  6. Rozlać do pucharków, dodać kostki lodu, podawać udekorowany listkami mięty.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

m.wochniak

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE