Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Orzeźwiający napój agrestowy


13.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 40 dag  dojrzałego, ale dość twardego agrestu
  • 2 sztuki średniej wielkości kwaskowate jabłka
  • kieliszek syropu miętowego
  • cytryna
  • cukier do smaku
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Agrest przebrać, dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie, oberwać szypułki i ogonki.
  2. Jabłka starannie umyć, nie obierać ze skórki, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne.
  3. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
  4. W garnku zagotować litr wody, na wrzątek wrzucić owoce, zagotować, zestawić z ognia, wrzucić skórkę z cytryny, pozostawić na 30 min. pod przykryciem.
  5. Napój wymieszać z syropem miętowym, ewentualnie dosłodzić do smaku, ostudzić.
  6. Rozlać do pucharków, dodać kostki lodu, podawać udekorowany listkami mięty.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

m.wochniak

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE