Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Orzeźwiający napój agrestowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 40 dag  dojrzałego, ale dość twardego agrestu
  • 2 sztuki średniej wielkości kwaskowate jabłka
  • kieliszek syropu miętowego
  • cytryna
  • cukier do smaku
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Agrest przebrać, dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie, oberwać szypułki i ogonki.
  2. Jabłka starannie umyć, nie obierać ze skórki, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne.
  3. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
  4. W garnku zagotować litr wody, na wrzątek wrzucić owoce, zagotować, zestawić z ognia, wrzucić skórkę z cytryny, pozostawić na 30 min. pod przykryciem.
  5. Napój wymieszać z syropem miętowym, ewentualnie dosłodzić do smaku, ostudzić.
  6. Rozlać do pucharków, dodać kostki lodu, podawać udekorowany listkami mięty.
Smacznego !


Źródło przepisu: gazeta pani domu


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE