Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 40 dag dojrzałego, ale dość twardego agrestu
- 2 sztuki średniej wielkości kwaskowate jabłka
- kieliszek syropu miętowego
- cytryna
- cukier do smaku
- listki mięty lub melisy do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Agrest przebrać, dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie, oberwać szypułki i ogonki.
- Jabłka starannie umyć, nie obierać ze skórki, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne.
- Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
- W garnku zagotować litr wody, na wrzątek wrzucić owoce, zagotować, zestawić z ognia, wrzucić skórkę z cytryny, pozostawić na 30 min. pod przykryciem.
- Napój wymieszać z syropem miętowym, ewentualnie dosłodzić do smaku, ostudzić.
- Rozlać do pucharków, dodać kostki lodu, podawać udekorowany listkami mięty.
Źródło przepisu: gazeta pani domu