Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 1 l mleka 2%
- 250 ml śmietany 18%
- 2 sztuki laski cynamonu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czekoladę pokrusz na drobne kawałki.
- Z litra mleka odlej 125 ml, a do reszty dolej śmietankę i wlej do garnka. Dołóż połamaną korę cynamonową. Podgrzej na małym ogniu, ale nie pozwól by się zagotowało.
- Do gorącego mleka dodaj cukier i czekoladę. Gotuj, mieszając, by czekolada się rozpuściła i połączyła z mlekiem i śmietaną.
- Wyjmij korę cynamonu. Odlane wcześniej mleko spień. Przygotowany napój czekoladowy podawaj ze spienionym mlekiem, posypany cynamonem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia