Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Rozgrzewający napój czekoladowy


15.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 200 g  czekolady gorzkiej
  • 1 l  mleka 2%
  • 250 ml  śmietany 18%
  • 2 sztuki laski cynamonu
  • 2 łyżeczki  cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę pokrusz na drobne kawałki.
  2. Z litra mleka odlej 125 ml, a do reszty dolej śmietankę i wlej do garnka. Dołóż połamaną korę cynamonową. Podgrzej na małym ogniu, ale nie pozwól by się zagotowało.
  3. Do gorącego mleka dodaj cukier i czekoladę. Gotuj, mieszając, by czekolada się rozpuściła i połączyła z mlekiem i śmietaną.
  4. Wyjmij korę cynamonu. Odlane wcześniej mleko spień. Przygotowany napój czekoladowy podawaj ze spienionym mlekiem, posypany cynamonem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE