Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Sorbet jagodowy


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

kanadyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 2.5 szklanki  czarnych jagód
  • 1/4 szklanki  cukru
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 1/4 szklanki  syropu z cukru
    Sos cytrynowo-estragonowy
  • sok i skórka otarta z 1 średniej cytryny
  • 1/2 szklanki  wody
  • 1/4 szklanki  cukru
  • 1 sztuka gałązka świeżego estragonu

Sposób przyrządzania:

    Przygotuj sorbet: wymieszaj jagody z cukrem, rozgotuj na maleńkim ogniu. Zdejmij z ognia, ostudź. Dodaj sok z cytryny i syrop z cukru, zmiksuj. Przetrzyj przez gęste sitko, przelej do szklanek i zamroź, co pół godziny mieszając. W tym czasie przygotuj sos cytrynowo-estragonowy: wymieszaj w rondelku wszystkie składniki, zagotuj, zdejmij z ognia, przykryj i odstaw, aby sos nabrał zapachu estragonu. Przecedź i wstaw do lodówki. Podawaj do sorbetu. Przed podaniem posyp napój całymi jagodami.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

    Dorota Drozd

    Wydawnictwo: RM


    Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE