Dzisiaj jest: Wtorek, 19.06.2018 Imieniny: Gerwazego i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800

Wigilijny kompot z suszonych owoców


05.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 100 g  suszonych śliwek
  • 100 g  suszonych moreli
  • 100 g  suszonych jabłek
  • 100 g  suszonych gruszek
  • 2 łyżki  rodzynek
  • 2 l  wody
  • miód lub cukier wg uznania
  • 4 sztuki goździki
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać goździki i cynamon. Odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Następnie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać).
  2. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy kompot jest wystarczająco słodki, jeśli nie dosłodzić według uznania. Dodać do smaku kilka kropel soku z cytryny. Jeżeli kompot, będzie zbyt gęsty, rozcieńczyć go dolewając jeszcze trochę przegotowanej wody. Podawać na ciepło lub schłodzony wg uznania.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Celine

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE