Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Wigilijny kompot z suszonych owoców


05.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 100 g  suszonych śliwek
  • 100 g  suszonych moreli
  • 100 g  suszonych jabłek
  • 100 g  suszonych gruszek
  • 2 łyżki  rodzynek
  • 2 l  wody
  • miód lub cukier wg uznania
  • 4 sztuki goździki
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać goździki i cynamon. Odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Następnie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać).
  2. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy kompot jest wystarczająco słodki, jeśli nie dosłodzić według uznania. Dodać do smaku kilka kropel soku z cytryny. Jeżeli kompot, będzie zbyt gęsty, rozcieńczyć go dolewając jeszcze trochę przegotowanej wody. Podawać na ciepło lub schłodzony wg uznania.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Celine

Posty : 90

Przepisy: 26


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE