Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Nalewka aroniowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

  • 1.2 kg  owoców aronii
  • 1.5 l  spirytusu
  • 40 sztuk  liści wiśniowych
  • 3 l  wody
  • 2 kg  cukru
  • 50 g  kwasku cytrynowego

Sposób przyrządzania:

  1. Owoce aronii i liście dokładnie przebierz, opłucz pod bieżącą wodą. Delikatnie osusz. Wrzuć do wysokiego garnka. Zalej wodą. Gotuj około 20 minut na małym ogniu. Następnie rozgnieć owoce. Całość pozostaw na noc w garnku.
  2. Po tym czasie wywar przecedź przez gazę. Lekko odciśnij. Płyn ponownie przelej do garnka. Dodaj cukier i kwasek cytrynowy do smaku. Podgrzej. Delikatnie mieszaj, aby kryształki cukru całkowicie się rozpuściły.
  3. Wywar aroniowy wystudź i dolej spirytus. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Butelki umyj, a następnie przepłucz wrzątkiem. Przez lejek wlej nalewkę do butelek. Szczelnie zakręć.
  5. Butelki odstaw na około miesiąc w suche i najlepiej ciemne miejsce. Podawaj w kieliszkach lub jako dodatek do herbaty.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE