Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Nalewka aroniowa


11.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

  • 1.2 kg  owoców aronii
  • 1.5 l  spirytusu
  • 40 sztuk  liści wiśniowych
  • 3 l  wody
  • 2 kg  cukru
  • 50 g  kwasku cytrynowego

Sposób przyrządzania:

  1. Owoce aronii i liście dokładnie przebierz, opłucz pod bieżącą wodą. Delikatnie osusz. Wrzuć do wysokiego garnka. Zalej wodą. Gotuj około 20 minut na małym ogniu. Następnie rozgnieć owoce. Całość pozostaw na noc w garnku.
  2. Po tym czasie wywar przecedź przez gazę. Lekko odciśnij. Płyn ponownie przelej do garnka. Dodaj cukier i kwasek cytrynowy do smaku. Podgrzej. Delikatnie mieszaj, aby kryształki cukru całkowicie się rozpuściły.
  3. Wywar aroniowy wystudź i dolej spirytus. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Butelki umyj, a następnie przepłucz wrzątkiem. Przez lejek wlej nalewkę do butelek. Szczelnie zakręć.
  5. Butelki odstaw na około miesiąc w suche i najlepiej ciemne miejsce. Podawaj w kieliszkach lub jako dodatek do herbaty.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE