Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Sok malinowo-poziomkowy


19.06.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sok nie wymaga pasteryzacji, chyba że nie dysponujemy suchą i zimną piwnicą.

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

  • 1/2 kg  poziomki
  • 1/2 kg  maliny
  • cukier
    w proporcji szklanka cukru na szklankę soku
  • woda
    wrząca

Sposób przyrządzania:

  1. Poziomki i maliny przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy, wkładamy do kamiennego garnka, tak by był wypełniony po brzegi.
  2. Owoce zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu.
  3. Następnego dnia cedzimy sok przez sito, wyłożone kilkakrotnie gazą (owoców nie wyciskamy!).
  4. Przygotowując sok, bierzemy proporcję: szklanka cukru na szklankę soku.
  5. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  6. Ciepły zlewamy do idealnie czystych, gorących butelek, na wierzchu kładziemy krążek celofanu namoczony w spirytusie i natychmiast szczelnie zakręcamy.



Przepis dodany przez:

monika.milewska

Posty : 2

Przepisy: 28


Zobacz więcej na temat:

sokmalinyprzepisy na napoje


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE