Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.07.2018 Imieniny: Bogny i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Sok malinowo-poziomkowy


19.06.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sok nie wymaga pasteryzacji, chyba że nie dysponujemy suchą i zimną piwnicą.

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

  • 1/2 kg  poziomki
  • 1/2 kg  maliny
  • cukier
    w proporcji szklanka cukru na szklankę soku
  • woda
    wrząca

Sposób przyrządzania:

  1. Poziomki i maliny przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy, wkładamy do kamiennego garnka, tak by był wypełniony po brzegi.
  2. Owoce zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu.
  3. Następnego dnia cedzimy sok przez sito, wyłożone kilkakrotnie gazą (owoców nie wyciskamy!).
  4. Przygotowując sok, bierzemy proporcję: szklanka cukru na szklankę soku.
  5. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  6. Ciepły zlewamy do idealnie czystych, gorących butelek, na wierzchu kładziemy krążek celofanu namoczony w spirytusie i natychmiast szczelnie zakręcamy.



Przepis dodany przez:

monika.milewska

Posty : 2

Przepisy: 28


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE