Dzisiaj jest: Sobota, 18.08.2018 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Żurawina w zmowie z rozmarynem - herbata domowej roboty


24.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Należy pamiętać, że zawsze do zaparzenia perfekcyjnej filiżanki herbaty trzeba używać świeżej wody. Woda, która wcześniej była już raz zagotowana zaczyna się utleniać i nie da już tak dobrego w smaku naparu. Jeśli jest to możliwe, woda powinna być przefiltrowana w celu usunięcia z niej chlorków.

1 porcja dla: 1 osoby


Składniki

  • 1 sztuka Ahmad Tea Earl Grey
    torebka
  • 250 ml  woda
    ciepła
  • 1 gałązka  rozmaryn
    świeży
  • 1 łyżeczka  konfitura żurawinowa

Sposób przyrządzania:

  1. Mrożoną herbatę na bazie Ahmad Tea Earl Grey przygotowujemy zgodnie z tradycyjną metodą zalecaną na opakowaniu* lub metodą zimnego parzenia.
  2. Na gorąco: torebkę zalewamy gorącą wodą i parzymy przez 3-5 minut. Po tym czasie wyjmujemy torebkę herbaty i studzimy napar. Do gotowego napoju dodajemy gałązkę rozmarynu oraz kostki lodu. Całość dekorujemy łyżeczką konfitury żurawinowej i gałązką świeżego rozmarynu.
  3. Na zimno: do przygotowania mrożonej herbaty tą metodą najlepiej wykorzystać herbatę liściastą, którą zalewamy zimną wodą (1 g liści na 100 ml), a następnie pozostawiamy w lodówce na minimum 4 godziny. Napar parzony na zimno jest łagodniejszy i bardziej słodki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

ewa65

Posty : 0

Przepisy: 3


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE