Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 5 sztuk kotletów z karczku wieprzowego
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 3 sztuki posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- Pesto
- 150 g pokrojonych liści jarmużu
- 2-3 sztuki posiekane ząbki czosnku
- 70 g uprażonych pestek słonecznika
- 50 g startego twardego sera
- sok z 1/2 cytryny
- 100-150 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozmaryn, czosnek oraz olej wymieszaj w misce. Uzyskaną marynatą natrzyj mięso i odstaw je na 60 minut w chłodne miejsce.
- Do blendera włóż liście jarmużu, czosnek, pestki słonecznika, ser oraz sok z cytryny i zmiksuj. Następnie miksując powoli dodawaj oliwę. Uzyskane pesto powinno mieć lekkie grudki.
- Karkówkę grilluj na rozgrzanym grillu przez 5 minut z każdej strony. Podawaj z pesto.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka