Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Grillowane steki z polędwiczki w sosie szpinakowo-serowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk steków z polędwiczki wieprzowej
  • 1 opakowanie  szpinaku
  • 2 łyżki  oleju rzepakowego
  • 1 łyżka  masła
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 4 łyżki  posiekanego sera gorgonzola
  • 100 ml  białego wina wytrawnego
  • 300 ml  śmietany kremówki
  • 1 łyżka  posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka  kaparów
  • sól
  • pieprz cayenne
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
    Marynata
  • 4 łyżki  oleju rzepakowego
  • 2 łyżki  musztardy
  • 1 łyżka  miodu
  • 1 łyżeczka  tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. W misce wymieszaj olej, musztardę, miód, tymianek oraz sól i pieprz. W tak przygotowaną marynatę włóż steki z polędwiczki i odstaw je na godzinę do lodówki.
  2. W garnku rozgrzej olej i masło. Następnie wrzuć pokrojone cebulę oraz czosnek, a po 5 minutach dodaj również szpinak, ser pleśniowy i wino. Zagotuj.
  3. Pod koniec dodaj pokrojone pomidory oraz kapary i zalej wszystko śmietaną. Wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku.
  4. Zamarynowane steki usmaż na rozgrzanym grillu z każdej strony. Podawaj polane sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE