Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 kostki naturalnego tofu
- Sos satay
- 1 sztuka puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 sztuka mała czerwona papryczka chili
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek, chili oraz zmielone kumin i kolendrę. Gdy cebula będzie miękka, dodaj cukier i lekko skarmelizuj.
- Następnie dodaj masło orzechowe, sos sojowy, mleko kokosowe oraz sok z cytryny i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Tofu pokrój na mniejsze kawałki, odsącz i dokładnie pokryj całą powierzchnię sosem satay. Owiń tofu szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Tak przygotowane tofu nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj. Podawaj ze świeżymi warzywami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka