Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Grillowane tofu w sosie satay


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 kostki  naturalnego tofu
    Sos satay
  • 1 sztuka puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki  masła orzechowego
  • 4 łyżki  sosu sojowego
  • 3 łyżki  brązowego cukru
  • 1 sztuka mała czerwona papryczka chili
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  oleju
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 1 łyżeczka  mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka  mielonego kuminu (kminu rzymskiego)

Sposób przyrządzania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek, chili oraz zmielone kumin i kolendrę. Gdy cebula będzie miękka, dodaj cukier i lekko skarmelizuj.
  2. Następnie dodaj masło orzechowe, sos sojowy, mleko kokosowe oraz sok z cytryny i gotuj jeszcze 2 minuty.
  3. Tofu pokrój na mniejsze kawałki, odsącz i dokładnie pokryj całą powierzchnię sosem satay. Owiń tofu szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  4. Tak przygotowane tofu nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj. Podawaj ze świeżymi warzywami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE