Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 5 sztuk łosoś
dzwonka - 1 sztuka cytryna
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka przyprawa do grilla
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżka chili (przyprawa)
płatki - 3 łyżki śmietana kwaśna
- 1 sztuka awokado
dojrzałe - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia umyj, osusz i ułóż na rozgrzanym grillu. Oprósz przyprawą do dań z grilla, solą, pieprzem i płatkami chili.
- Cytrynę sparz, pokrój w plasterki i ułóż na kawałkach łososia. Ryby grilluj przez 15 minut.
- Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
- Awokado rozgnieć widelcem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kwaśną śmietanę. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą. Guacamole podawaj jako dodatek do grillowanego łososia.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku