Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka z grillowanych warzyw z fetą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zamiast octu balsamicznego możemy użyć sok z cytryny.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Sos
  • 2 łyżki  ocet balsamiczny
  • 1 łyżka  miód
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 ząbek  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
    Warzywa
  • 1 sztuka  papryka
  • 1 sztuka  bakłażan
  • 1 sztuka  cukinia
  • kukurydza
    według uznania
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • 100 g  ser feta

Sposób przyrządzania:

  1. Sporządzamy sos. Mieszamy ze sobą 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżkę miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany. W razie gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.
  2. Pokrojone warzywa (bakłażan i cukinia w plastry, papryka w cząstki, cebula w piórka) wkładamy do sporej miski.
  3. Oliwę z solą, pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami.
  4. Warzywa kładziemy partiami na grillu, grillujemy z obu stron.
  5. Grillowane warzywa posypujemy pokruszonym serem feta, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej Synertime


Przepis dodany przez:

Posty : 412

Przepisy: 34


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE