Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Sos
- 2 łyżki ocet balsamiczny
- 1 łyżka miód
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnek
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
- Warzywa
- 1 sztuka papryka
- 1 sztuka bakłażan
- 1 sztuka cukinia
- kukurydza
według uznania - 1 sztuka cebula czerwona
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - natka pietruszki
- bazylia
- 100 g ser feta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sporządzamy sos. Mieszamy ze sobą 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżkę miodu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany. W razie gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody.
- Pokrojone warzywa (bakłażan i cukinia w plastry, papryka w cząstki, cebula w piórka) wkładamy do sporej miski.
- Oliwę z solą, pieprzem i sokiem łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami.
- Warzywa kładziemy partiami na grillu, grillujemy z obu stron.
- Grillowane warzywa posypujemy pokruszonym serem feta, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej Synertime