Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Steki z sosem ziołowym


04.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Steki z sosem ziołowym to danie doskonałe na grilla. Należy pamiętać, by przed smażeniem mięsa zdjąć z niego suszone zioła, gdyż mogą się przypalać.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  polędwica wołowa
    Marynata:
  • 4 łyżki  sos sojowy
  • 2 łyżki  miód
  • 2 łyżeczki  majeranek
  • 1/2 łyżeczki  tymianek
    suszony
    Sos ziołowy:
  • 2 sztuki  szalotka
  • 3 łyżki  olej rzepakowy
  • 4 łyżki  śmietana
    gęsta
  • 1 łyżka  tymianek
    świeży, siekany
  • 1/2 łyżeczki  pieprz ziołowy
  • sól ziołowa
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwicę pokrój w 5-centymetrowe plastry, lekko rozbij dłonią. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, majeranek oraz tymianek. Powstałą marynatą natrzyj plastry mięsa. Ułóż polędwicę w naczyniu, przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Po tym czasie opiekaj steki na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony.
  3. Szalotkę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Gdy przestygnie, wymieszaj ją ze śmietaną, świeżym tymiankiem, pieprzem oraz solą. Powstałym sosem polej gotowe steki. Udekoruj listkami ziół. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Teddy

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE