Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki filet z kurczaka
- 2 łyżki sos ostrygowy
- 1 sztuka chili papryczka
mała - 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 0.2 łyżeczki cząber
- 3 łyżki majonez
- 1 sztuka cukinia
- 2 sztuki papryka
- 2 sztuki cebula
- 100 g boczek
surowy - 3 łyżki oliwa
- 1 łyżeczka tymianek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż mięso do miski. Dodaj 1 łyżkę sosu ostrygowego, posiekaną papryczkę chili, kmin rzymski, kurkumę, cząber i majonez. Wymieszaj i odstaw na 60 minut.
- Cukinię umyj i pokrój w grube krążki. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój razem z boczkiem w dość dużą kostkę. Tak przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj oliwę , 1 łyżkę sosu ostrygowego, sól, pieprz i tymianek. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
- Na szpikulce do szaszłyków nadziewaj na przemian paprykę, cukinię, mięso i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki układaj na rozgrzanym ruszcie i grilluj ze wszystkich stron przez 15 minut.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka