Dzisiaj jest: Wtorek, 25.06.2019 Imieniny: Łucji i Wilhelma



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Żabie udka


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 72 sztuki żabie udka
  • 20 dag  masła
  • 15 dag  pszennej mąki
  • 750 ml  wytrawnego białego wina
  • 50 ml  jasnego piwa
  • 40 ml  śmietany
  • 3 sztuki surowe żółtka
  • 2 sztuki cytryny
  • 4 sztuki szalotki
  • 5 ząbków  czosnku
  • garść posiekanej natki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

    Żabie udka włóż do garnka i polej piwem. Po 2 godzinach odcedź. Mąkę wysyp na duży talerz, obtocz w niej udka. W rondlu stop masło. Na gorący tłuszcz wrzuć posiekane szalotki i czosnek, następnie włóż udka. Smaż 10 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu (udka nie powinny się przyrumienić). Przypraw do smaku solą i pieprzem, wlej białe wino. Duś jeszcze 10 minut na małym ogniu. W tym czasie ubij widelcem śmietanę i żółtka, wlej do rondla z żabimi udkami, lekko wymieszaj. Kilka minut przed końcem duszenia dodaj jeszcze sok wyciśnięty z obu cytryn i posiekaną natkę. Ułóż udka na talerzu i polej je sosem, w którym się gotowały.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

    Izabella Wentz

    Wydawnictwo: Otwarte


    Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE