Dzisiaj jest: Środa, 17.10.2018 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Bakłażany po baskijsku


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki duże dojrzale bakłażany,
  • 4 sztuki duże pomidory,
  • 200 ml  białego wytrawnego wina,
  • 100 ml  bulionu,
  • 50 g  maki,
  • 25 g  masła,
  • 25 ml  oleju,
  • 40 g  ostrego żółtego sera,
  • bazylia. sol, pieprz

Sposób przyrządzania:

    Bakłażany umyć, obrać, odciąć ogonki, pokroić na grube plastry. Osolić i położyć na sicie, by pozbyły się nadmiaru soku i charakterystycznej goryczki. Następnie wytrzeć bakłażany z soku papierowa serwetka i obsypać maka. Żółty ser utrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni dobrze rozgrzać olej i usmażyć bakłażany z każdej strony. Osaczyć na sicie z nadmiaru tłuszczu. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na plastry, usunąć nasiona, posypać sola i pieprzem. Dno patelni lub naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Układać na przemian warstwę bakłażanów i pomidorów. Zalać bulionem i winem. Wierzch posypać bazylią i tartym serem. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 C i włożyć naczynie z bakłażanami. Piec około 25 minut. Podawać gorące.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

    Producent: Jantex


    Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

    Joseph Mercola

    Wydawnictwo: Vivante


    W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE