Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Bakłażany zapiekane z cynamonem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki małe bakłażany
  • 200 sztuk siekanej jagnięciny
  • 1 sztuka cebula
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 150 sztuk świeżo startego sera manchego
  • 150 sztuk oliwy

Sposób przyrządzania:

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Bakłażany oczyścić, opłukać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Miąższ drobno posiekać i wymieszać z mieloną jagnięciną.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do masy. Dodać jajko, natkę pietruszki i cynamon. Wszystko dokładnie zagnieść i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Napełnić farszem połówki bakłażanów i posypać świeżo startym serem.
  4. Oliwę rozgrzać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć połówki bakłażanów i szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową. Zapiekać około 40 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Po 30 minutach usunąć folię, aby farsz zbrązowiał.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE