Dzisiaj jest: Niedziela, 22.07.2018 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Bakłażany zapiekane z cynamonem


21.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki małe bakłażany
  • 200 sztuk siekanej jagnięciny
  • 1 sztuka cebula
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka jajko
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 150 sztuk świeżo startego sera manchego
  • 150 sztuk oliwy

Sposób przyrządzania:

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Bakłażany oczyścić, opłukać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Miąższ drobno posiekać i wymieszać z mieloną jagnięciną.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do masy. Dodać jajko, natkę pietruszki i cynamon. Wszystko dokładnie zagnieść i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Napełnić farszem połówki bakłażanów i posypać świeżo startym serem.
  4. Oliwę rozgrzać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć połówki bakłażanów i szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową. Zapiekać około 40 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Po 30 minutach usunąć folię, aby farsz zbrązowiał.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE