Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki małe bakłażany
- 200 sztuk siekanej jagnięciny
- 1 sztuka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz
- 150 sztuk świeżo startego sera manchego
- 150 sztuk oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Bakłażany oczyścić, opłukać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Miąższ drobno posiekać i wymieszać z mieloną jagnięciną.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do masy. Dodać jajko, natkę pietruszki i cynamon. Wszystko dokładnie zagnieść i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Napełnić farszem połówki bakłażanów i posypać świeżo startym serem.
- Oliwę rozgrzać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć połówki bakłażanów i szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową. Zapiekać około 40 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Po 30 minutach usunąć folię, aby farsz zbrązowiał.
Źródło przepisu: książka kucharska