Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Bliny gryczane z łososiem


28.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 100 g  mąki pszennej
  • 150 g  mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 150 ml  ciepłego mleka 0,5%
  • 15-20 g  drożdży
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki  roztopionego masła
  • 3-4 łyżki  oleju rzepakowego
  • 150 g  wędzonego łososia
  • 2 łyżki  śmietany 18%
  • kilka gałązek koperku
  • 1 sztuka cytryna
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką gryczaną i solą. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i mlekiem, wlej do mąki i wymieszaj. Następnie przykryj wszystko ściereczką i odstaw na 60 minut.
  2. Żółtka oddziel od białek i dokładnie wymieszaj je ze stopionym, przestudzonym masłem, dodaj do ciasta. Białka ubij na sztywną pianę, połącz delikatnie z ciastem i odstaw na 20 minut.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wykładaj porcjami ciasto i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe bliny odsączaj na ręczniku papierowym.
  4. Łososia podziel na kawałki. Cytrynę pokrój w cząstki. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  5. Bliny udekoruj porcją śmietany, połóż na niej kawałek ryby i cytryny, posyp koperkiem i oprósz pieprzem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE