Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Bób z jajkami


30.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki szalotki
  • 4 łyżki  oliwy
  • 750 g  zielonego groszku
  • 200 ml  białego wina
  • 150 ml  wody
  • sól
  • pieprz
  • 4 sztuki jajka
  • opiekane kromki wiejskiego chleba

Sposób przyrządzania:

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Szalotki obrać i pokroić w cienkie krążki.
  2. Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić szalotki. Dodać bób i dusić 7 minut, cały czas mieszając.
  3. Do wina wlać 150 ml wody. Wszystko doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować pod przykryciem około 10 minut.
  4. Mieszankę bobu przełożyć do 4 płaskich żaroodpornych misek. W każdej umieścić jedno jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Bób z jajkami zapiekać około 6 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku, aż białko się zetnie. Podawać od razu z opiekanym chlebem wiejskim.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE