Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Bułeczki ze śledziem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 4 sztuki płaty filetów śledziowych
  • 20 g  drożdży
  • 1/2 szklanki  mleka 0,5%
  • 1 sztuka czubata łyżeczka cukru
  • 2 szklanki  mąki
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1/2 szklanki  ciepłej wody

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże pokrusz, utrzyj z cukrem, dodaj 2 łyżki mąki, wlej letnie mleko i wymieszaj. Rozczyn przykryj i odstaw na 15-20 minut.
  2. Filety śledziowe wypłucz z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę.
  3. Do rozczynu wsyp mąkę i sól, dodaj 1/3 szklanki ciepłej wody, wyrób ciasto. Następnie dodaj kawałki śledzia, wlej oliwę i ponownie wyrób. Jeśli ciasto ciągle się klei, dodaj mąki, a jeśli jest za suche, dolej wody. Odstaw do wyrośnięcia na 25-30 minut.
  4. Dłonie oprósz mąką, nabieraj porcje ciasta i formuj z nich okrągłe bułeczki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piecz na złoty kolor przez 15-18 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE