Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 4 sztuki płaty filetów śledziowych
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka 0,5%
- 1 sztuka czubata łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki ciepłej wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże pokrusz, utrzyj z cukrem, dodaj 2 łyżki mąki, wlej letnie mleko i wymieszaj. Rozczyn przykryj i odstaw na 15-20 minut.
- Filety śledziowe wypłucz z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę.
- Do rozczynu wsyp mąkę i sól, dodaj 1/3 szklanki ciepłej wody, wyrób ciasto. Następnie dodaj kawałki śledzia, wlej oliwę i ponownie wyrób. Jeśli ciasto ciągle się klei, dodaj mąki, a jeśli jest za suche, dolej wody. Odstaw do wyrośnięcia na 25-30 minut.
- Dłonie oprósz mąką, nabieraj porcje ciasta i formuj z nich okrągłe bułeczki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piecz na złoty kolor przez 15-18 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia