Dzisiaj jest: Środa, 21.08.2019 Imieniny: Joanny i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Chipsy boniato z mojo verde


21.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • tłuszcz do posmarowania blachy
  • 4 sztuki słodkie ziemniaki
  • 2 sztuki białka
  • 3 łyżki  chili w proszku
  • 1 szczypta  ziela angielskiego
  • 2 główki  czosnku
  • 2 sztuki strąki zielonej papryki
  • 1 łyżka  zmielonego kminu rzymskiego
  • 250 sztuk oliwy
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • ocet
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 225 stopni Celsjusza. Posmarować blachę tłuszczem. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plastry. Białko dobrze roztrzepać z 2 łyżkami chili i ziela angielskiego. Dodać ziemniaki i dobrze wymieszać, aby białko dokładnie pokryło ziemniaki.
  2. Chipsy ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut na jasnobrązowy kolor.
  3. W tym czasie na sos mojo verde obrać czosnek i włożyć do miksera. Paprykę umyć, przepołowić, usunąć nasiona i ogonki. Miąższ pokroić w grubą kostkę, wraz z kminem dodać do czosnku. Wszystko zmiksować z oliwą. Opłukać natkę pietruszki, otrząsnąć z wody, porwać listki na średniej wielkości kawałki, dodać do puree i zmiksować. Doprawić do smaku octem i solą.
  4. Wyjąć ziemniaczane chipsy z piekarnika i posypać solą, pieprzem i resztą chili. Podawać z mojo verde.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

caaarlaaa

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE