Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Chipsy boniato z mojo verde


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • tłuszcz do posmarowania blachy
  • 4 sztuki słodkie ziemniaki
  • 2 sztuki białka
  • 3 łyżki  chili w proszku
  • 1 szczypta  ziela angielskiego
  • 2 główki  czosnku
  • 2 sztuki strąki zielonej papryki
  • 1 łyżka  zmielonego kminu rzymskiego
  • 250 sztuk oliwy
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • ocet
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 225 stopni Celsjusza. Posmarować blachę tłuszczem. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plastry. Białko dobrze roztrzepać z 2 łyżkami chili i ziela angielskiego. Dodać ziemniaki i dobrze wymieszać, aby białko dokładnie pokryło ziemniaki.
  2. Chipsy ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut na jasnobrązowy kolor.
  3. W tym czasie na sos mojo verde obrać czosnek i włożyć do miksera. Paprykę umyć, przepołowić, usunąć nasiona i ogonki. Miąższ pokroić w grubą kostkę, wraz z kminem dodać do czosnku. Wszystko zmiksować z oliwą. Opłukać natkę pietruszki, otrząsnąć z wody, porwać listki na średniej wielkości kawałki, dodać do puree i zmiksować. Doprawić do smaku octem i solą.
  4. Wyjąć ziemniaczane chipsy z piekarnika i posypać solą, pieprzem i resztą chili. Podawać z mojo verde.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE