Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 6-8 plastrów hiszpańskiego chleba wiejskiego
- 2 ząbki czosnku
- 4 sztuki jajka
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kromki chleba zależnie od wielkości przepołowić. Czosnek obrać i pokroić ząbki w cienkie plasterki.
- Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, dodać plasterki czosnku i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać trochę oliwy. Chleb zanurzać w masie jajecznej, tak aby był dobrze pokryty. Smażyć w gorącej oliwie z obu stron na złoty brąz.
- Wyjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na ciepło.
Źródło przepisu: książka kucharska