Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 sztuka lekko czerstwa bagietka
- 1 sztuka czerwona cebula
- 1 sztuka zielona papryka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka żółta papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- 1 szczypta mielonej papryki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę pokrój na cienkie kromki i lekko zrumień z obu stron w piekarniku.
- Papryki umyj, osusz i oczyść z nasion. Opiecz na gorącej patelni tak, by skórka ściemniała. Następnie ostudź, obierz i drobno pokrój.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz, utrzyj z solą.
- Do miski wrzuć utarty czosnek, paprykę, cebulę, oliwę i ocet balsamiczny. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku mieloną papryką. Wymieszaj.
- Zrumienione kromki posmaruj pastą paprykową i udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem