Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Cykorie w sosie Mornay


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

belgijska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 8-10 sztuk małych zwartych białych kolb cykorii
  • 8-10 plastrów  gotowanej szynki
  • 1 łyżka  masła
  • 1/2 szklanki  wody
    Sos mornay
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 2 sztuki żółtka
  • 10 dag  startego żółtego sera
  • sok z cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przyrządzania:

    Ten delikatny sos serowy powstał na cześć króla Henryka IV. Wynalazł go Philippe de Mornay - pisarz, polityk, królewski doradca, a jak się okazuje - także nie byle jaki smakosz. Klasyczny sos Mornay przyrządza się na bulionie rybnym, z dwoma serami - gruyerem i parmezanem Cykorie oczyść, wytnij gorzkie głąbiki. Umyj, włóż do garnka ze stopionym masłem, posól, skrop sokiem z cytryny. Podlej wodą, duś 5 minut pod przykryciem. Na patelni stop masło, wsyp mąkę, zasmaż, nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadź letnim mlekiem i wywarem pozostałym po duszeniu cykorii. Gdy sos zgęstnieje, przypraw go solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodaj żółtka i energicznie wymieszaj. Każdą kolbę cykorii zawiń w szynkę, zwiąż nicią lub zepnij wykałaczką. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej sosem, posyp serem. Zapiekaj 20-25 minut w temp. 180°C



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE