Dzisiaj jest: Sobota, 16.11.2019 Imieniny: Gertrudy i Edmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Cykorie zapiekane


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

belgijska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk cykorii
  • 8 sztuk plasterków szynki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka  masła
  • 1 sztuka gałązka tymianku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 łyżki  masła
  • 20 ml  mleka
  • 6 dag  startego ementalera
  • 1 sztuka żółtko

Sposób przyrządzania:

    Wytnij gorzkie środki cykorii. Na patelni rozpuść masło, podsmaż cykorie. Przypraw, dodaj czosnek i tymianek. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj. Duś pół godziny. Cykorie zawiń w szynkę i ułóż w naczyniu do zapiekania. Z sosu wyjmij tymianek i czosnek. Odłóż część sera. Na zimną patelnię włóż mąkę, masło, resztę sera i żółtko. Wlej mleko, przypraw, podgrzewaj, stale mieszając. Gdy zgęstnieje, połącz z sosem, w którym dusiła się cykoria. Polej cykorie, posyp odłożonym ementalerem, zapiekaj 10 minut w temp. 220°C



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE