Dzisiaj jest: Wtorek, 07.04.2020 Imieniny: Donata i Rufina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Daktyle faszerowane w boczku


30.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk świeżych daktyli
  • 125 g  łagodnego sera koziego
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 1 szczypta  pieprzy cayenne
  • sól morska
  • 12 sztuk małych plastrów boczku
  • 12 sztuk łodyg rozmarynu
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 łyżki  soku z cytryny
  • ziarna pieprzu czerwonego

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Z daktyli usunąć pestki i lekko naciąć wzdłuż. Ser podzielić na 12 kawałków.
  2. Pomarańczę opłukać gorącą wodą, następnie zdjąć paski skóry. Daktyle napełnić serem i cząstką pomarańczy, posypać odrobiną pieprzu cayenne i soli.
  3. Każdy daktyl owinąć plastrem boczku i włożyć do środka gałązkę tymianku.
  4. Daktyle ułożyć na blasze do pieczenia, kropić trochę oliwą i piec około 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku.
  5. Gorące daktyle skropić sokiem cytrynowym, posypać czerwonym pieprzem i podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE