Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Daktyle faszerowane w boczku


30.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk świeżych daktyli
  • 125 g  łagodnego sera koziego
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 1 szczypta  pieprzy cayenne
  • sól morska
  • 12 sztuk małych plastrów boczku
  • 12 sztuk łodyg rozmarynu
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 łyżki  soku z cytryny
  • ziarna pieprzu czerwonego

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Z daktyli usunąć pestki i lekko naciąć wzdłuż. Ser podzielić na 12 kawałków.
  2. Pomarańczę opłukać gorącą wodą, następnie zdjąć paski skóry. Daktyle napełnić serem i cząstką pomarańczy, posypać odrobiną pieprzu cayenne i soli.
  3. Każdy daktyl owinąć plastrem boczku i włożyć do środka gałązkę tymianku.
  4. Daktyle ułożyć na blasze do pieczenia, kropić trochę oliwą i piec około 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku.
  5. Gorące daktyle skropić sokiem cytrynowym, posypać czerwonym pieprzem i podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE