Dzisiaj jest: Piątek, 03.04.2020 Imieniny: Ryszarda i Pankracego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Dzikie szparagi po andaluzyjsku


23.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 600 sztuk dzikich albo zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  masła
  • 6 łyżek  oliwy
  • 2 łyżki  mąki

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi oczyścić, opłukać i odciąć główki z łodygą długości około 14 cm. Resztę szparagów zużyć w inny sposób.
  2. Zagotować w garnku niewielką ilością wody i posolić. Ugotować szparagi al dente (2-3 minuty). Wyjąć z wody i dobrze osączyć.
  3. Jajko dokładnie wymieszać z mlekiem. Na patelni rozgrzać dobrze tłuszcz.
  4. Szparagi obtaczać w mące, zanurzać w mieszance mleka i jajka, natychmiast smażyć na bardzo gorącej oliwie na złotożółty kolor.
  5. Wyjąć z patelni i na papierowym ręczniku osączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone szparagi posypać solą i pieprzem. Podawać gorące.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE