Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 600 sztuk dzikich albo zielonych szparagów
- sól
- pieprz
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi oczyścić, opłukać i odciąć główki z łodygą długości około 14 cm. Resztę szparagów zużyć w inny sposób.
- Zagotować w garnku niewielką ilością wody i posolić. Ugotować szparagi al dente (2-3 minuty). Wyjąć z wody i dobrze osączyć.
- Jajko dokładnie wymieszać z mlekiem. Na patelni rozgrzać dobrze tłuszcz.
- Szparagi obtaczać w mące, zanurzać w mieszance mleka i jajka, natychmiast smażyć na bardzo gorącej oliwie na złotożółty kolor.
- Wyjąć z patelni i na papierowym ręczniku osączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone szparagi posypać solą i pieprzem. Podawać gorące.
Źródło przepisu: książka kucharska