Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
- 20 sztuk masła
- 2 sztuki posiekane cebule
- 2 sztuki pomidory pokrojone w kostkę
- 1 sztuka zielona papryka pokrojona w kostkę
- 250 sztuk grzybów mieszanych
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 1 sztuka jajko ugotowane na twardo
- 100 sztuk sprawionych krewetek
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki chili
- 1 sztuka żółtko do posmarowania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto francuskie rozmrozić. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozpuścić masło i poddusić cebulę. Dodać pomidory i paprykę. Grzyby oczyścić, zależnie od wielkości pokroić. Olej rozgrzać na patelni. Grzyby usmażyć na silnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Jajko obrać i drobno posiekać. Krewetki drobno posiekać. Razem usmażyć. Dodać chili, dusić 10 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, doprawić do smaku pieprzem i ostudzić.
- Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy 15cm. Na połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć odrobiną wody, złożyć i przycisnąć. Posmarować żółtkiem i piec około 15 minut.
Źródło przepisu: książka kucharska