Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- garść suszonych prawdziwków,
- 1 sztuka cebula,
- 1 łyżka smalcu,
- 30 dag pieczonego mięsa,
- 1 sztuka jajko,
- sól.
- 2 łyżki gotowanego ryżu,
- pieprz czarny mielony,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 12 sztuk ziemniaków,
- 250 ml śmietany,
- 1-2 łyżeczki mąki tortowej,
- tłuszcz do brytfanny.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone grzyby zalać małą ilością gorącej wody i poczekać, aż nasiąkną. Następnie odcedzić, lekko wycisnąć i pokroić. Obraną cebulę pokroić w kosteczkę i przyrumienić na smalcu.
- Zmielone pieczone mięso wymieszać z grzybami, smażoną cebulą, ryżem i jajkiem. Nadzienie doprawić solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na chwilę.
- Obrane ziemniaki wydrążyć i lekko posolić.
- Faszerować je nadzieniem i układać ciasno w wysmarowanej brytfannie.
- Podlać małą ilością wody, przykryć i dusić w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
- Podlać śmietaną rozmieszaną z mąką i szczyptą soli, odkryć i piec do przyrumienienia.