Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Figi w szkarłacie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 8 sztuk dojrzałych fig
  • 100 ml  czerwonego słodkiego wina (np. Malagi)
  • 10 dag  powideł śliwkowych
  • 4 łyżki  cukru

Sposób przyrządzania:

    Figi umyj i osusz, 6 przekrój na ćwiartki, nie przecinając do końca. Dwie figi przetnij na połówki. Owoce zalej winem, dodaj cukier, gotuj 5 minut. Figi pokrojone na ćwiartki wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Wino z pozostałymi figami ostudź, zmiksuj z powidłami i ponownie podgrzej. Na talerzyku ułóż figi wyjęte z wina, polej je ciepłym sosem. Możesz podawać z lodami lub posypać bakaliami. Potrawa tai znakomicie komponuje się także z niebieskim serem pleśniowym lub serem kozim.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE