Dzisiaj jest: Sobota, 24.08.2019 Imieniny: Jerzego i Bartłomieja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Fondue serowe


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

szwajcarska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 400 g  gruyera
  • 200 g  ementalera
  • 1 szklanka  białego wina
  • 1 ząbek  czosnku
  • kieliszek (50 ml) kirszu
  • 2 łyżeczki  mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

    Rozciętym ząbkiem czosnku wysmarować garnek do fondue. Wsypać utarte sery, dodać wino i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Wkropić trochę soku z cytryny. Wymieszać kirsz z mąką ziemniaczaną i wlać do płynnej masy serowej. Delikatnie podgrzewać jeszcze chwilę. Doprawić gałką i pieprzem, ustawić na podgrzewaczu i podawać z bagietką pociętą na małe kawałki. Obok można podać kawałki gruszek i jabłek do pogryzania



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

    Dorota Drozd

    Wydawnictwo: RM


    Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE