Dzisiaj jest: Wtorek, 19.06.2018 Imieniny: Gerwazego i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800

Groszek włoski z ciastem chlebowym


26.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 50 dag  włoskiego groszku,
  • 2 sztuki duże marchewki,
  • 3 sztuki goździki,
  • 1 sztuka cebula,
  • 3 ząbki  czosnku,
  • 3 łyżki  oleju,
  • sól.
  • 1 łyżka  octu winnego,
  • 1 łyżka  oliwy,
  • pieprz.
  • 1/2 opakowania  ciasta chlebowego.

Sposób przyrządzania:

  1. Groszek umyć i namoczyć na noc w wodzie. Po namoczeniu osączyć na sicie, wsypać do garnka i zalać wodą.
  2. Dodać oczyszczoną marchew, obraną cebulę naszpikowaną goździkami, rozgnieciony czosnek oraz 3 łyżki oleju. Całość zagotować. Gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu 1 godzinę, osolić i nadal gotować jeszcze przez kolejną godzinę.
  3. Groszek odcedzić, ale wywaru nie wylewać. Marchew i cebulę wyjąć.
  4. Wymieszać groszek z odrobiną wywaru, octem, olejem i pieprzem. Wlać wszystko do żaroodpornego naczynia i przykryć ciastem chlebowym przyrządzonym według przepisu podanego na opakowaniu.
  5. Danie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 175 stopni.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

maździalena

Posty : 0

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE