Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2019 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Jajka flamenco


11.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka mała cebula
  • 6 główek  ugotowanych szparagów
  • 1 sztuka filiżanka mrożonej lub świeżej mieszanki jarzynowej (zielony groszek / marchewka / fasolka szparagowa / papryka)
  • 1/2 szklanki  przecieru pomidorowego
  • 2 plastry  szynki
  • 4 sztuki plasterki pikantnej kiełbasy chorizo
  • oliwa
  • pieprz
  • papryka
  • sól do smaku

Sposób przyrządzania:

    Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć na rozgrzaną oliwę i zrumień. Dodaj jarzyny (oprócz szparagów), duś chwilę na małym ogniu. Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody, przypraw solą i pieprzem. Na koniec wrzuć szparagi. Danie pozostaw 15 minut na małym ogniu. Przygotuj kokilki do zapiekania, nasmaruj je oliwą i napełnij przygotowaną masą pomidorowo-jarzynową. Wbij po jednym jajku, ale nie mieszaj! Białko przykryj szynką i plasterkami kiełbasy tak, aby tylko żółtko było odsłonięte. Posyp je ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nie daj się alergii Nie daj się alergii

    Katarzyna Turek

    Wydawnictwo: M


    Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE