Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Jajka z sherry w rosole cielęcym


29.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 150 ml  rosołu z cielęciny
  • 75 ml  wytrawnego sherry
  • 5-7 sztuk gałązek bazylii
  • 4 sztuki jajka
  • sól
  • pieprz czarny
  • chleb biały

Sposób przyrządzania:

    Rosół wlać na dużą patelnię. Wlać sherry i zagotować.
  1. Bazylię opłukać, strzepnąć wodę i oderwać liście od łodyg. Włożyć do wrzątku na patelni i pozostawić na około 5 minut. Wybijać ostrożnie 4 jajka. Gotować około 3 minut, aż białko się zetnie. Przez cały czas skrapiać żółtka wywarem. Wyjąć jajka i włożyć do 4 rozgrzanych miseczek.
  2. Wywar trochę zredukować na silnym ogniu, następnie polać jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z białym chlebem.
  3. Smacznego !



    Przepis dodany przez:

    caaarlaaa

    Posty : 0

    Przepisy: 48


    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE