Dzisiaj jest: Piątek, 03.04.2020 Imieniny: Ryszarda i Pankracego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Jajka z sherry w rosole cielęcym


29.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 150 ml  rosołu z cielęciny
  • 75 ml  wytrawnego sherry
  • 5-7 sztuk gałązek bazylii
  • 4 sztuki jajka
  • sól
  • pieprz czarny
  • chleb biały

Sposób przyrządzania:

    Rosół wlać na dużą patelnię. Wlać sherry i zagotować.
  1. Bazylię opłukać, strzepnąć wodę i oderwać liście od łodyg. Włożyć do wrzątku na patelni i pozostawić na około 5 minut. Wybijać ostrożnie 4 jajka. Gotować około 3 minut, aż białko się zetnie. Przez cały czas skrapiać żółtka wywarem. Wyjąć jajka i włożyć do 4 rozgrzanych miseczek.
  2. Wywar trochę zredukować na silnym ogniu, następnie polać jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z białym chlebem.
  3. Smacznego !



    Przepis dodany przez:

    caaarlaaa

    Posty : 0

    Przepisy: 48


    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

    Andreas Michalsen

    Wydawnictwo: Muza


    Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE