Dzisiaj jest: Piątek, 20.09.2019 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kapuśniaczki


22.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • pół kilograma mąki
  • śmietana
  • 2 sztuki jaja
  • 4 dag  drożdży
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 1 kostka  margaryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
    Nadzienie
  • 40 dag  kapusty
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 łyżka  oleju
  • cebula
  • jajo
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Z drożdży, mleka, cukru zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie, wlać do przesianej mąki, dodać jaja, resztę mleka, gałkę muszkatołową, na końcu rozpuszczoną margarynę.
  2. Ciasto dobrze rozrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Kapustę ugotować z grzybami, odcedzić, drobno posiekać. Do drobno pokrojonej i usmażonej na oliwie cebuli dodać kapustę, surowe jajo i doprawić solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty, w środku każdego umieścić wałeczek z nadzienia, po czym zawinąć i ułożyć na wysmarowanej blasze.
  4. Gdy podrosną, posmarować śmietaną lub rozmąconym jajem, upiec na złoty kolor. Wystudzone kapuśniaczki przechowywać w garnku pod szczelnym przykryciem i odgrzewać w miarę potrzeby.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE