Dzisiaj jest: Czwartek, 21.09.2017 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Karczochy marynowane w sherry


21.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 13 sztuk małych serc karczochów (ze słoika)
  • 1 sztuka cebula
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 sztuka zielona papryka
  • 1 ząbek  czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka gałązka tymianku
  • 200 sztuk wina
  • 1 łyżka  octu winnego
  • 100 sztuk szynki (najlepiej typu serrano)

Sposób przyrządzania:

  1. Serca karczochów osączyć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Czosnek obrać i wycisnąć do papryki. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Tymianek opłukać i dodać do mieszanki. Dolać wino i ocet. Zagotować. Do wywaru włożyć serca karczochów i gotować 15 minut na bardzo małym ogniu.
  3. Szynkę serrano pokroić w wąskie paski i wymieszać z resztą składników. Karczochy wraz z wywarem przełożyć do miski i ostudzić.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

caaarlaaa

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE