Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karczochy marynowane w sherry


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 13 sztuk małych serc karczochów (ze słoika)
  • 1 sztuka cebula
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1 sztuka zielona papryka
  • 1 ząbek  czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka gałązka tymianku
  • 200 sztuk wina
  • 1 łyżka  octu winnego
  • 100 sztuk szynki (najlepiej typu serrano)

Sposób przyrządzania:

  1. Serca karczochów osączyć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Czosnek obrać i wycisnąć do papryki. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Tymianek opłukać i dodać do mieszanki. Dolać wino i ocet. Zagotować. Do wywaru włożyć serca karczochów i gotować 15 minut na bardzo małym ogniu.
  3. Szynkę serrano pokroić w wąskie paski i wymieszać z resztą składników. Karczochy wraz z wywarem przełożyć do miski i ostudzić.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE