Dzisiaj jest: Niedziela, 19.11.2017 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Krewetki satay


06.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk surowych, obranych krewetek królewskich
    Marynata
  • 1 łyżeczka  mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka  mielonego kminku
  • 2 sztuki łyzki jasnego sosu sojowego
  • 4 sztuki łyzki oleju roslinnego
  • 1 łyżka  curry
  • 1 łyżka  mielonej kurkumy
  • 1/2 szklanki  mleka kokosowego
  • 3 łyżki  cukru
    Sos z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki  oleju roślinnego
  • 3 sztuki zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka  czerwonej pasty curry (osobny przepis również dostępny na stronie)
  • 1/2 szklanki  mleka kokosowego
  • 1 szklanka  bulionu rybnego lub drobiowego
  • 1 łyżka  cukru
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 4 sztuki łyzki niesolonych prażonych orzeszków ziemnych, drobno pokrojonych
  • 4 sztuki łyzki bułki tartej

Sposób przyrządzania:

  1. Krewetki naciąć wzdłuż linii grzbietowej i usunąć ewentualne czarne żyłki. Odstawić. Zmieszać składniki marynaty i dodać krewetki. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 8 godzin lub na całą noc.
  2. Przygotować sos z orzeszków ziemnych. Olej rozgrzać mocno na dużej patelni. Dodać czosnek i smażyć, aż lekko się zarumieni. Dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i smazyć jeszcze przez 30 sekund. Dodać mleko kokosowe, bulion, cukier, sól, sok z cytryny i dobrze wymieszać. Gotować 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodać orzeszki ziemne oraz bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Sos wlać do miski i odstawić.
  3. Nadziać po 3 krewetki na 4 szpadki. Piec w rozgrzanym opiekaczu lub na grillu przez 3-4 minuty na każdej stronie. Podawać bezpośrednio po upieczeniu z sosem z orzeszków ziemnych.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE