Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 12 sztuk surowych, obranych krewetek królewskich
- Marynata
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 sztuki łyzki jasnego sosu sojowego
- 4 sztuki łyzki oleju roslinnego
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki cukru
- Sos z orzeszków ziemnych
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 sztuki zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonej pasty curry (osobny przepis również dostępny na stronie)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka bulionu rybnego lub drobiowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 sztuki łyzki niesolonych prażonych orzeszków ziemnych, drobno pokrojonych
- 4 sztuki łyzki bułki tartej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Krewetki naciąć wzdłuż linii grzbietowej i usunąć ewentualne czarne żyłki. Odstawić. Zmieszać składniki marynaty i dodać krewetki. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 8 godzin lub na całą noc.
- Przygotować sos z orzeszków ziemnych. Olej rozgrzać mocno na dużej patelni. Dodać czosnek i smażyć, aż lekko się zarumieni. Dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i smazyć jeszcze przez 30 sekund. Dodać mleko kokosowe, bulion, cukier, sól, sok z cytryny i dobrze wymieszać. Gotować 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodać orzeszki ziemne oraz bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Sos wlać do miski i odstawić.
- Nadziać po 3 krewetki na 4 szpadki. Piec w rozgrzanym opiekaczu lub na grillu przez 3-4 minuty na każdej stronie. Podawać bezpośrednio po upieczeniu z sosem z orzeszków ziemnych.
Źródło przepisu: Książka kucharska