Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Łódeczki z sałatką warzywną


10.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 6 sztuk średnich buraków ćwikłowych
  • 2 sztuki małe ziemniaki
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 1 sztuka jabłko (kwaśne)
  • 1/2 sztuki białej części pora
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka  octu winnego
  • 4 łyżki  gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki  majonezu
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 1 szczypta  cukru
  • koperek do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki wyszoruj i ugotuj we wrzątku, aż będą miękkie. Następnie odcedź, obierz i zostaw by ostygły. Kiedy będą zupełnie zimne, przekrój je na połówki i wydrąż środki. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę.
  2. Ziemniaki obierz i gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia, a następnie drobno pokrój. Cebulę obierz pokrój w małą kostkę. Por oczyść, natnij, opłucz i drobno posiekaj. Jabłko umyj, usuń nasiona, pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  3. Miąższ z buraków wymieszaj z ziemniakami, cebulą, porem, jabłkiem. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Następnie polej wszystko śmietaną połączoną z majonezem i wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełniaj wydrążone buraki. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE