Dzisiaj jest: Środa, 17.04.2024 Imieniny: Roberta i Patrycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Łódeczki z sałatką warzywną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 6 sztuk średnich buraków ćwikłowych
  • 2 sztuki małe ziemniaki
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 1 sztuka jabłko (kwaśne)
  • 1/2 sztuki białej części pora
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka  octu winnego
  • 4 łyżki  gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki  majonezu
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 1 szczypta  cukru
  • koperek do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki wyszoruj i ugotuj we wrzątku, aż będą miękkie. Następnie odcedź, obierz i zostaw by ostygły. Kiedy będą zupełnie zimne, przekrój je na połówki i wydrąż środki. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę.
  2. Ziemniaki obierz i gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia, a następnie drobno pokrój. Cebulę obierz pokrój w małą kostkę. Por oczyść, natnij, opłucz i drobno posiekaj. Jabłko umyj, usuń nasiona, pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  3. Miąższ z buraków wymieszaj z ziemniakami, cebulą, porem, jabłkiem. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Następnie polej wszystko śmietaną połączoną z majonezem i wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełniaj wydrążone buraki. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE