Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 9 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
- 125 g mąki
- 60 g margaryny
- 1 sztuka żółtko
- 1/2 łyżki śmietany 18%
- 1/4 sztuki płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- Farsz
- 200 g zmielonego mocno twarogu
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, margarynę, żółtko i śmietanę. Wyrób i rozwałkuj ciasto.
- Wycinaj małe kawałki ciasta i wylepiaj nimi foremki na babeczki. Piecz w 170 st. C, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Twaróg, śmietanę, sól i pieprz wymieszaj na gładką masę.Wypełnij nią upieczone babeczki.
- Łososia pokrój w małe paseczki, zwiń je w ruloniki i udekoruj nimi babeczki. Przed podaniem posyp koperkiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka