Dzisiaj jest: Środa, 18.10.2017 Imieniny: Łukasza i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Łososiowe pakieciki z twarogiem


17.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

  • 12 plastrów  wędzonego łososia
  • 30 dag  mielonego twarogu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżeczki  startego chrzanu
  • 2/3 szklanki  śmietany 22%
  • 2/3 szklanki  śmietany 36%
  • sok wyciśnięty z 1 limetki
  • 2 łyżki  żelatyny
  • 1 łyżka  oliwy
  • sól
  • pieprz biały
  • szczypiorek
  • gruszki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie
  • plasterki smażonych borowików

Sposób przyrządzania:

  1. Formę keksową wyłóż folią spożywczą tak, aby wystawała poza brzegi blachy. Następnie wyłóż ją całą plastrami łososia tak, by również wystawały poza brzegi formy.
  2. Twaróg przełóż do miseczki, dodaj sok z cytryny oraz oliwę i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chrzanem.
  3. Żelatynę zalej sokiem z limetki i odstaw na 10 minut. Po tym czasie, ciągle mieszając, podgrzewaj ją na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Przestudź, a następnie wymieszaj ją z masą serową i śmietaną 22%.
  4. Śmietanę 36% ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj ją z masą serową. Mus przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Przykryj wystającymi kawałkami łososia oraz folią. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
  5. Gotowy mus wyjmij z formy, usuń folię i pokrój na porcje. Źdźbła szczypiorku polej wrzątkiem, włóż do zimnej wody na 1-2 minuty. Wyjmij i osusz. Pakieciki łososiowe obwiąż szczypiorkiem. Udekoruj cząstkami gruszek i plasterkami borowików.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE