Dzisiaj jest: Czwartek, 19.07.2018 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Marynowane plastry bakłażana


11.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka duży bakłażan
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki  czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 5 łyżek  oleju z czosnkiem (Kujawski z czosnkiem)
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażana umyć, odkroić końcówki i pokroić na plasterki o szerokości 1 cm. Każdy plaster posolić (aby pozbyć się goryczki) i przełożyć na sitko, na godzinę, aby wypłynął z nich sok.
  2. Pomidory osączyć na sitku, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę dokładnie posiekać. Wymieszać wszystko z dwoma łyżkami oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do zamarynowania.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć osuszone ręcznikiem papierowym plastry bakłażana, skropić pozostałym olejem. Zapiekać po około 8-10 minut z każdej strony, w temperaturze 200 stopni. Jeszcze ciepłe wymieszać z pomidorami, podawać ułożone w piramidkę.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Olesia

Posty : 12

Przepisy: 14


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE