Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka duży filet z piersi kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 sztuka pomidor malinowy
- kilka plastrów sera morskiego
- oregano
- bazylia
- przyprawa do kurczaka
- olej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozwiń ciasto francuskie, podziel je na 4 równe kwadraty. Brzegi każdego kwadratu lekko podwiń.
- Na każdym kawałku ciasta ułóż plaster sera (tak by przykrył cały kwadrat, bez podwiniętych boków). Na wierzch połóż kilka plastrów pomidora obranego ze skórki.
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą do kurczaka i usmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw do ostygnięcia.
- Przestygniętego kurczaka ułóż na cieście francuskim. Następnie dodaj kawałki sera. Posyp wszystko bazylią, oregano i pieprzem.
- Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C, aż ciasto intensywnie się zrumieni.
- Przed podaniem lekko posól minitarty.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka