Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki średniej wielkości papryki żółte, przekrojone na pół wzdłuż i wydrążone
- 2 łyżki kaparów konserwowych, opłukanych i posiekanych
- 2 sztuki drobno posiekane ząbki czosnku
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki rodzynek moczonych przez godzinę w ciepłej wodzie, a następnie osuszonych
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Ułóż papryki na blasze do pieczenia skórką do dołu, piecz przez 5 minut.
- W średniej misce wymieszaj kapary, czosnek, bułkę tartą, pietruszkę, rodzynki, orzeszki pinii, oliwę, sól i pieprz. Przełóż powstałą masę do środka podgotowanych papryk.
- Piecz przez kolejne 10-15 minut lub do momentu gdy nadzienie się zabrązowi. Podawać na ciepło. Udekorować natką pietruszki.